keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Rijeka kesällä kerran

Kävin Rijekassa, joten kerronpa jotakin siitä.

Faktoja, jotka pitävät kutinsa, jos Wikipedia ei valehtele:
  • Asukkaita 130 000 kieppeillä, sivualueineen noin 245 000, ja silläpä se onkin Kroatian kolmanneksi suurin kaupunki Zagrebin ja Splitin jälkeen.
  • Adrianmeren laineet huuhtelee sen rantoja Kvarnerinlahdella.
  • Oivallisen syväsatamansa ja varsin strategisen sijaintinsa vuoksi kaupungin omistajuudesta on tapeltu, ja omistaja on vaihtunut vuosisatojen saatossa.
  • On Primorje-Gorski Cotar-nimisen läänin keskus. Yritäpä sanoa monta kertaa nopeasti peräkkäin.
  • Päätöikseen rijekalaiset rakentelevat laivoja, ja elinkeinoelämä liittyy mereen ja merenkulkuun kaikin puolin.
  • Siellä sijaitsevat Kroatian kansallisteatteri ja yksi maan yliopistoista.
  • Puhuvatpa siellä venetsialaista fiumanoa, jota ei puhuta missään muualla Kroatiassa.


Muita epäolennaisia tietoja:

Rijekassa on useita kirkkoja ja museoita. Ne ovat loogisesti kesälauantaina päiväsaikaan suljettu. Yhteen kirkkoon pääsimme sisälle hetkeä ennen puolta päivää. Sisällä oli hiljaista, hämärää ja ovella munkki.






Keskustan rakennukset ovat sekoitus uusinta uutta ja vanhaa repsottavaa. Kaupunkikeskusta asettuu rannan suuntaisesti, ja korkeat kerrostalot piirtyvät horisontissa vuoria vasten. Matka kulttuurikohteista elämän kääntöpuolelle on lyhyt; muutamalla askeleella kaupunginteatterin nurkalta olet hylättyjen satamarakennusten takapihoilla, joissa ei tekisi mieli liikkua varsinkaan yöaikaan.








Satamassa, bussiaseman lähellä, on nerokas ravintola-kahvila Boonker. Satama-altaan reunalle rakennetun ravintolan edustalle on aseteltu sohvia ja säkkituoleja. Matot, pöydät ja yksityiskohdat ovat huolella mietittyjä, ja palvelu on ystävällistä. Tyylikkäästä design-ilmeestään huolimatta ravintolan hintataso ei poikkea yleisestä tasosta. Merituuli puhaltaa leppeästi ja jääkahvi maistuu taivaalliselta. Piristävä ja mieleenjäävä paikka, jota todella suosittelen kokeilemaan!






Muita vielä epäolennaisempia tietoja:

Keskustassa on H&M. Se on iso, ja vaatteet ovat esillä selkeästi. Ostin sieltä shortsit.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti