maanantai 25. huhtikuuta 2016

Hyvän johtoihmisen ominaisuuksia

Tarkoituksenani oli julkaista tässä kuvia Slovakian matkalta, mutta tämä aihe on polttanut mielessäni viime päivinä niin, että siirrän matkakertomusta tuonnemmaksi. Haluan puhua ensin johtajuudesta ja vastuussa olevan ihmisen positiivisista ominaisuuksista. Minulla on omia kokemuksia molemmista ääripäistä ja siltä väliltä, niin työelämästä kuin vapaa-ajalta. Olen lähtenyt työpaikasta puutteellisen johtamisen vuoksi, olen ollut mahtavassa työyhteisössä ja nyt viimemmäksi aihe on tullut vastaan kansainvälisessä nuorisotyössä uudesta näkökulmasta, sillä olen osallistunut nuorisovaihtoon ja -tapaamiseen ryhmänvastaavan ominaisuudessa. Olen miettinyt, mistä tunnistaa hyvän johtajan / ohjaajan eli "johtoihmisen", jolla on homma hallussa ja joka saa ryhmän ihmisiä toimimaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi? Mitä ominaisuuksia hänellä on? 

Taitava johtoihminen

... tuntee itsensä.
Jotta voisi ymmärtää ohjaus-, vastuu- tai johtotehtävänsä vaatiman vastuun ja siihen liittyvät velvollisuudet sekä herättää muiden ihmisten aidon luottamuksen, on johtoihmisen tunnettava itsensä. Terve itsetunto on mielestäni lyhyesti sitä, että ihminen osaa arvostaa omia kykyjään ja ominaisuuksiaan, mutta ymmärtää, ettei ole niiden tai minkään muunkaan asian vuoksi toista ihmistä ylempänä. Tällaisella ihmisellä on kyky myöntää omat virheensä, pyytää anteeksi ja ottaa niistä opiksi. Johtoihminen on rento ja letkeä tyyppi, jolla on positiivinen asenne ja jämäkkä ote tekemiseen.


kuva otettu facebookista Best Quotes-sivulta
... pitää ruorista kiinni.
Johtoihmisellä on oltava visio siitä, mitä ollaan tekemässä, miksi ja mihin toiminnalla on tarkoituksena päästä. Tämä edellyttää hienosyistä taitoa olla määrätietoinen silloin, kun homma on mennä haaveiluksi ja toisaalta herkkyyttä olla puskematta liikaa ja antaa tilaa tekijöille. Näpäkkä ja osaava johtoihminen osaa delegoida tehtäviä, mutta ottaa vastuun ja seisoo sen takana silloin kun tilanne sitä vaatii. Missään tilanteessa omaa epävarmuutta ei saa sälyttää toisten harteille. Siksipä ei turhaan sanota, että johtajan paikka on tuulinen. Toisaalta hänen on pidettävä huoli myös omista tekemistään ja yhteisestä tavoitteesta; jonninjoutavien asioiden kanssa pipertely silloin, kun laiva on lipumassa kohti karia ja vaatii määrätietoista ruoriin tarttumista, johtaa varmuudella karikolle. Siksi myös tehtävän vaatima tekninen tai ammatillinen osaaminen ja kokemus ovat ehdottoman tärkeitä.

...pitää kommunikaation avoimena ja suorana.
Yhteisen vision tavoittelu on helppoa silloin, kun se on määritelty yhdessä. Tämä tulisi tehdä aika ajoin uudelleen, sillä ajat ja ihmiset muuttuvat. Vision päivitys olisi erityisen tarpeellista tehdä sellaisissa yhteisöissä, joissa tehdään töitä monimutkaisten asioiden parissa ja pitkään samojen ihmisten kanssa. Se on helppoa tai ylipäätään mahdollista silloin, kun johtoihminen pitää huolta siitä, että kommunikaatio ihmisten välillä on aitoa ja avointa. Hän osallistuu siihen itse ja ensimmäisenä, kahdella korvallaan ja yhdellä suulla - nimenomaan tuossa mittasuhteessa. Se käydään hyvässä ja kannustavassa hengessä, mitä useammin yhteisen pöydän ääressä ja kasvotusten, sitä parempi.

...antaa kannustavaa ja rakentavaa palautetta.
Mikään ei ole mukavampaa kuin saada kannustavaa ja positiivista palautetta hyvin tehdystä hommasta. "Tämän teit hyvin, olet taitava ja tärkeä!" Se jää mieleen ja kannustaa yrittämään entistä paremmin. Taitavalla johtoihmisellä on kykyä nähdä kanssaihmistensä vahvuudet ja osaamisalueet, joita hän palautteellaan pystyy vahvistamaan edelleen. Vaikeatkin asiat on osattava ottaa esille, mutta kehittämistarpeet pitää osata esittää rakentavasti. Syyttely, mollaaminen ja vähättely ovat parhaimpia tapoja tuhota luottamus ja motivaatio.


kuva otettu facebookista Best Quotes-sivulta
... on palveluasenteella varustettu huumorintajuinen tyyppi.
Mikä mielettömän hyvä sana, palveluasenne! Tämä tarkoittaa sitä, että johtoihmisen on oltava nöyrä ja samalla viivalla muiden kanssa. Hänen on tehtävässään palveltava muita ihmisiä. Se taas tarkoittaa, että hän ei aseta itseään muiden yläpuolelle, eikä käytä asemaansa missään tilanteessa väärin. Tämä vaatii oikeasti hyvää itsetuntemusta ja tervettä itsetuntoa. Johtoihminen on aito, huumorintajuinen ihminen, jolla on aitoa kiinnostusta olla tekemisissä esimerkiksi alaistensa kanssa. Hyväntuulinen, kuhunkin tilanteeseen sopiva hölmöily on merkki kunnossa olevista huumorintajusta ja itseluottamuksesta. Se on myös merkki siitä, että ihminen ei ota itseään, saati asemaansa, liian vakavasti. Pyramidin huipulta huutelu ja yksinvaltiaan öykkärin elkeet eivät ole taitavan johtoihmisen piirteitä. Fiksu johtoihminen laittaa itsensä likoon ja näyttää esimerkkiä omalla toiminnallaan - saa kanssaihmiset innostumaan ja kukoistamaan.

Valitettavasti jokin ylimielisissä, itseään rakastavissa öykkäreissä kiehtoo suurta yleisöä. Ehkä se, että jollakin on pokkaa sanoa mitä sylki suuhun tuo, herättää ihailua. Mutta työelämässä ei pitäisi päteä showbisneksen lait - yksikin öykkärin takia työnsä jättävä on liikaa ja sen hinta on liian kallis.

... on empatiakykyinen.
Kyky asettua toisen asemaan on erittäin tärkeä tehtävässään taitavan johtoihmisen piirre. Ympärillämme olevat ihmiset ovat erilaisia persoonaltaan, taustoiltaan ja oppimisen ja tekemisen tavoiltaan. Empatiakyvyn haasteet tulevat esille, kun on toimittava läheisesti ihmisen kanssa, jonka persoona ei vain tunnu sopivan omaan mitenkään. Kyvystä on kuitenkin erityistä hyötyä konfliktitilanteissa, joissa johtoihmisen on pyrittävä ymmärtämään kaikkia osapuolia. Luovassa, vapaassa ja jokaisen yksilön hyväksyvässä ilmapiirissä toimiessa on ollut upeaa huomata, että kaikesta huolimatta ihmiset ovat samanlaisia, ja samaan lopputulokseen voi päästä niin montaa eri reittiä. Omat piintyneet ajattelutavat ovat saaneet ravistelua ja tomutusta. Kyky toimia eritaustaisen ihmisten kanssa on rikkaus.

... on reilu ja rehellinen.

Empatiakyky auttaa olemaan reilu, mutta haasteellista se silti on. Jokaisen kanssa tulisi pystyä toimimaan lähestulkoon samalta etäisyydeltä - ainakin niin, ettei ota suosikkeja tai silmätikkuja. Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Tämä oli ensimmäinen sääntö, kun menin alakouluun. Rehellinen asenne tehtävää ja kanssaihmisiä kohtaan pitää myös aiemmin mainitun kommunikaation avoimena ja toimivana molempiin suuntiin.

... taitavalla johtoihmisellä on sydämen sivistystä.

Lista hyvistä ominaisuuksista voisi jatkua vielä monen kappaleen verran. Päätän kuitenkin pohdintani tähän hyvejohtajuus-nettisivulta suoraan lainattuun kappaleeseen, koska määritelmä on upea eikä siihen tarvitse lisätä mitään: "Sivistyksessä tärkeintä on sydämen sivistys. Olennaista silloin on ihmisen sisäinen asenne ja tapa suhtautua maailmaan ja elämään, eikä jokin tietty koulutustaso tai ulkoinen käyttäytymisen malli. Pään sivistys seuraa hyvää koulutusta ja tukee siten laajaa asioiden ymmärrystä. Sydämen sivistys ei ole välttämättä saanut koulutusta, vaan on syntynyt elämän keskellä. Sydämen sivistys on hiljainen, elämää ylläpitävä nöyrä asenne, johon kuuluu oikeudenmukaisuus ja aito lähimmäisen huomioiminen." [Teuvo Toivasen kolumni Sydämen sivistys, osoitteesta http://www.hyvejohtajuus.fi/6948/sydamen-sivistys/, luettu 25.4.2016].

En tiedä tuonko aiheeseen varsinaisesti mitään uutta, mutta kirjoitan aiheesta sen monipuolisuuden ja ajankohtaisuutensa vuoksi. Ajatusteni tukena olen käyttänyt lähes kahdenkymmenen suomalaisen ja muunmaalaisen ystävän ja tuttavan ajatuksia. Suuri kiitos heille, että he antoivat minulle niin paljon ajattelemisen aihetta. Johtaminen on monimutkainen ja laaja aihe, sitä voisi tarkastella lukuisista näkökulmista, vertailla ominaisuuksia vastapareittain ja niin edelleen. Voisi määritellä ohjaajan ja johtajan eron, voisi tehdä niin ja voisi tehdä näin. Oli miten oli, oli sitten kyse kerhonohjaajasta tai presidentistä, jokaisen statuksen takana on ihminen, ja ihmisiä koskevat samat asiat. 


1 kommentti:

  1. Olipa loistavasti kirjoitettu ! taijampa arvata mistä työpaikasta lähdit puutteellisen johtamisen takia ;)

    VastaaPoista