keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Pieni infopaketti

Pyrin viimeiseen asti välttämään turisti-infopaketin kirjoittamista, sillä niitä löytyy netistä ja matkatoimistoista vaikka millä mitalla, mutta vähän sellainen teksti tästä nyt kuitenkin taisi tulla. Toisaalta, jos joku on suunnitellut kesälomamatkaa näille seuduille, voi tästä olla vähän apua, ja ainakin tiedätte keneltä kysyä lisää.


Ilmasto ja aurinko

Kesällä, joka ajoittuu samoille kuukausille kuin kotimaan kesä, aurinko paistaa 10 tuntia päivässä, ja lämpötila voi kohota useaksi päiväksi yli +30 asteeseen. Viimeisen pariviikkoisen olen pyörinyt sängyssäni ja haukkonut henkeäni kuin kala kuivalla maalla - toukokuun talvitakki päällä nukutusta yöstä tuntuu olevan pieni ikuisuus. Lämpö varastoituu taloihin ja kivikatuihin, joten riemua riittää aamuyöhön asti. Suomen kesän muutamat kuumat hellepäivät tuntuvat nyt jotenkin hellyttäviltä ja leppoisilta. Skandinaavinen keho tottuu tällaiseen erilaiseen ja kokonaisvaltaiseen kuumuuteen hitaasti. Tämän kesän jälkeen on varmasti helpompi ymmärtää Suomeen tulevia keski-eurooppalaisia, jotka palelevat kesälläkin.

Tuulet, jotka ovat nimeltään jugo ja pura, puhaltavat silloin tällöin, mutta harvemmin sisälle asti. Jugo tuo kostean leppeänä sateet ja pura viileämpänä kirkkaat ilmat. Elokuu on yleensä kuumin kuukausi, jolloin voi lillua +26-asteisessa merivedessä. Koko vuonna lämpötila on kymmenen asteen yläpuolella yli 260 päivää. Paras aika matkailla on kevät, alkukesä ja alkusyksy, jolloin on ennen kaikkea edullisempaa, mutta myös rauhallisempaa ja silti mukavan lämmintä. Läheisen rantakaupunki Rabacin hinnat ovat kirjaimellisesti nousseet silmissä nyt, kun ensimmäiset turistit ovat sen vallanneet.


Meri

Istrialla on 445 kilometriä rantaviivaa, ja merta täplittävät pienemmät ja isommat saaret, joista osa on asuttuja. Meren vesi on kirkasta. Se on todellakin niin kirkasta ja taivaan heijastamaa sinistä kuin ne uima-altaat, joista on kuvia jokaisen matkatoimiston esitteissä. Se ero kuitenkin näihin altaisiin on siinä, että kuvia ei tarvitse käsitellä jälkeenpäin. Hiekkarantoja Istrian alueella ei ole, vaan uimarannatkin ovat
kivikkoisia ja kallioisia. Uimarantojen läheisyydesssäkin on paljon niin kallioisia rantoja, että ne ovat koskemattomia. Jos on oikein mukavuudenhaluinen, rannalle kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi retkeilypatja, sillä kivien asetteluun selän alla menee hetki. Enemmän kuitenkin suosittelen muovisia kenkiä, joita voi käyttää myös uidessa. Merisiilit ovat puhtaan veden merkki ja niitä voi olla myös uimarannoilla. Onneksi yhtään ei vielä ole ollut oman jalan pohjassa.

Rabacissa myydään (turistihinnoin tosin) muun muassa risteilymatkoja Venetsiaan, joka on maateitse noin 260 kilometrin päässä, laivalla varmasti alle puolet siitä. Veneen ja polkuveneen vuokraus, laitesukellus ja liitovarjo ovat suosittuja ja kokeilemisen arvoisia harrasteita. Sukeltamaan muuten pääsee hyvinkin edullisesti, kun ostaa marketista lasit ja snorkkelin. Vedessä vilistävät kalat, pohjan kivet ja äyriäiset välkkyvät kirkkaan veden läpi ja näyttävät varmasti vielä paremmalta pinnan alla.




Asuminen

Jotain pitäisi kertoa majoituksesta, mutta tästä osiosta en oikein osaa sanoa mitään. Itsellä kun on projektin puolesta Euroopan Unionin kustantama kerrostaloasunto kävelymatkan päässä työpaikalta. Siinä hämärtyy kyllä hintojen ohella elämän muutkin reaaliteetit, mutta sen murehtimisen aika ei todellakaan ole nyt. Koska Kroatia on kohtuullisen nuori matkailumaa, hotelleja on vielä melko vähän ainakin näillä seuduin. Rabacissa niitä toki on. Sen sijaan olen nähnyt kaikkialla pieniä sinisiä kylttejä, jotka ilmoittavat majoituksesta. Yksityiset vuokraavat huoneita asuntojensa yhteydestä tai kokonaisia matkailijoille tarkoitettuja villoja. Tästä linkistä saa vähän käsitystä majoituksen hintatasosta: http://www.holidayinistria.com/istria-private-accommodation.html Ajankohtaa vaihtamalla käy ilmi, että esimerkiksi syyskuussa on todellakin halvempaa asua missä tahansa majoituspaikassa kesäkuukausiin verrattuna.


Raha ja maksaminen

Kroatian rahayksikkö on kuna. Kirjoitushetkellä 1 euro vastaa 7,55 kunaa.
Tässä joitakin hintaesimerkkejä hintatason hahmottamiseksi:
- iso kahvi 8 kn (1,05e)
- iso olut 14 kn (1,85e)
- lasi viiniä 10 kn (1,30e)
- pizza 32-50 kn (4,20-6,60e)
- lounas (sis. salaatin, juoman ja jälkiruuan) 35 kn (4,65e)
- jäätävän hyvä jäätelöpallo 7 kn (0,90e Luojan kiitos Suomessa ei saa näin hyvää ja halvalla, koska en varmasti muuta tekisikään, kun söisin tätä ravintolassa valmistettua jäätelöä!)

Ruoka on selvästi edullisempaa, mutta esimerkiksi vaatekaupoissa vaatteet ovat vain hieman Suomen hintatason alapuolella. Pankkiautomaatteja on ainakin täällä suhteellisen pienessä Labinissa useita, ja useimmissa kaupoissa voi maksaa pankkikortilla. Pieniin putiikkeihin, kuten leipomoihin, joihin tutustumista lämmöllä suosittelen, kannattaa varata käteistä rahaa. Ravintolassa voi maksaa kortilla tai käteisellä. Porukalla ruokailevat saavat yhteisen laskun, jonka jakaminen onkin sitten hauskaa puuhaa, kun yleensäkään kenelläkään ei ole tasarahaa. Tipin jättäminen ei ole välttämätöntä, mutta hyvästä palvelusta voi aina kiittää henkilökuntaa.

Nettilähteinä käytetty http://www.holidayinistria.com/ sekä http://www.rantapallo.fi/kroatia/
Loput on koettua (keksittyä, no ei) ja kuultua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti